BROMSA PÅ RULLSKIDOR


Det första du behöver lära dig när du kommit på dina rullskidor är att bromsa. När du kommer mot en korsning eller behöver sänka farten i en backe är det bästa att i första hand planera din körning. Precis som när du kör bil så gasar vi inte fram till en korsning, bromsar och sedan svänger utan vi släpper på gasen i tid så att vi hinner få ner hastigheten innan vi ska svänga. Principen är densamma även på rullskidor. Däremot behöver vi ändå kunna bromsa och då kan man göra det på olika sätt.

Ett sätt att börja få ned hastigheten är att ta hjälp av gräset eller gruset vid sidan av vägen/cykelvägen. Här är det viktigt att mest vikt ligger på den skida som fortfarande är på asfalten, justera sedan hur mycket du vill bromsa med att fördela trycket mer eller mindre på den skidan i gräset/gruset. Testa gärna detta i lägre hastigheter först. 

Tips! För gärna fram den skida du går utanför asfalten med en liten bit framför den andra skidan för att förhindra hugg.

Nästa bromsteknik är lätt att känna igen från övriga skidsporter, plogningen. Den skiljer sig dock något på rullskidor då vi inte bromsar genom att ställa skidorna på kant utan istället pressar dom ut mot sidorna. Såhär, ta lite fart eller gå upp en liten bit i en säker flack backe så att du rullar lagom för att kunna bromsa kontrollerat. 

Sedan låter du skidorna rulla ut så att du står brett med benen, härifrån viker du försiktigt tårna mot varandra och pressar samtidigt skidorna utåt med hjälp av sätesmuskulaturen och utsida lår. Målet här är att pressa så pass att skidorna ej åker ihop.

Tips! Sätt gärna händerna på dina knän för en stabilare position.

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.