RULLSKIDUTRUSTNING FÖR VASALOPPSTRÄNING


VAD BEHÖVER JAG FÖR ATT BÖRJA ÅKA RULLSKIDOR?

Här följer en lista på den viktigaste utrustningen för att komma igång med rullskidåkning och rullskidträning inför Vasaloppet.

Vi har även satt ihop olika paket med de produkter du behöver, där vi framförallt tycker att Paket Motion är en lämplig nivå för den blivande Vasaloppsåkaren. Länk till Paket

Lyssna gärna på vårt poddavsnitt om att välja rullskidutrustning:

RULLSKIDOR

Välj ett par rullskidor som tar upp vibrationer på ett bra sätt (annars finns risken att du inte kommer att åka så mycket eftersom det kan upplevas stötigt). Rullskidorna bör även vara ganska stabila så att du slipper kämpa med balansen i onödan.

BINDNINGAR

Bindningar måste man ha för att kunna fästa pjäxorna. Det är viktigt att bindningarna matchar pjäxornas sulor. Nya pjäxor har följande sulor: Salomon Prolink eller NNN Rottefella och dessa två system passar varandra. Har man redan pjäxor så kan man titta vad som står på pjäxornas sulor och välja bindningar därefter.

PJÄXOR

Man kan med fördel välja vinterpjäxor och använda dem till både rullskidor och längdskidor, då är de inkörda när man ska börja åka längdskidor. Vi rekommenderar att man väljer Kombipjäxor (pjäxor som är en kombination mellan klassiska pjäxor och skatepjäxor, dvs mjuka sulor som gör att du kan skjuta ifrån och ett stöd runt fotleden som ger extra stabilitet). Dessa pjäxor hjälper dig med balansen på rullskidor och ger en extra hjälp i nedförsbackar och avsaknad av spår när du åker längskidor.

STAVAR

När det gäller stavar så kan man välja ett par som är lagom hårda och lagom mjuka, en carbonhalt på 30-60%, då dessa stavar dämpar staktagen från asfalten och därmed skonar axlar och armbågar. Mjukare stavar är även lite billigare vilket gör att det inte blir så kostsamt om man skulle råka knäcka dem (stavar räknas som förbrukningsvara). Och det är bra att stavar knäcks om du skulle råka fastna med dem, i t ex någon avloppsbrunn, då det är bättre att stavarna knäcks än att du gör dig illa.

SKYDDSUTRUSTNING

- Hjälm (det går utmärkt med en vanlig cykelhjälm)
- Handskar (rullskid- och skidhandskar har ett förstärkt grepp vid tumme och pekfinger)
- Reflexväst
- Skidglasögon
- Armbågsskydd

BÖRJA MED ETT RULLSKIDPAKET

Paket UtstakatMål™ är det paket vi framförallt rekommenderar till den blivande Vasaloppsmotionären.

En prisvärd kombination av bra produkter med god komfort. UtstakatMål™ paketet hittar du här.

Vi har även fler klassiska rullskidpaket och de hittar du här.

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.